fbpx

Trauma si sufletul, o abordare psiho-spirituală a dezvoltării umane și a întreruperii sale

„Trauma și sufletul” reprezintă o lucrare importantă a lui Donald Kalsched. Autorul abordează sufletul uman în contextul în care viața ne pune la încercare prin înfruntarea unei suferințe care ne poate atinge într-un mod profund și ne poate face să trăim o realitate greu de înțeles și îndurat. Această experiență reprezintă o realitate pe care …

Visul ca element vindecător în psihoterapie

„Visele sunt lumile care ne călăuzesc sufletul” ( Carl Jung, Cartea Rosie) Ce atitudine avem în vise? Suntem implicați sau detașați? Cum ne manifestăm față de un potențial pericol? Ce caracteristici au relațiile noastre în vis? Există pericole sau amenințări? Care este natura acestor amenințări? Ce dispoziție sufletească avem sau ce emoții copleșitoare simțim în …

Exprimarea creativă ca instrument de conectare la inconștient

„Pe măsură ce reușeam să traduc emoțiile în imagini, adică să găsesc acele imagini care se ascundeau în ele, se instaura liniștea interioară. Daca m-aș fi mulțumit cu emoțiile și aș fi făcut lucrurile așa, probabil că aș fi fost sfâșiat de conținuturile inconștientului. Poate că le-aș fi putut disocia, scinda, dar atunci aș fi …

Oglinzile umane

„Cunoașterea propriei întunecimi este cea mai buna metoda pentru înțelegerea întunecimii celorlalți oameni” – C.G. Jung Oamenii pe care îi întâlnim reprezintă diverse oglindiri ale noastre. Mecanismul proiecției sau al oglindirii psihologice este definit, pe scurt, ca un mecanism de apărare al Eului care constă în principal în atribuirea celorlalți a propriilor conținuturi psihice: intenții, …

Psihoterapia analitică

Psihologia analitică s-a constituit treptat în România începând de la primele cursuri universitare de Introducere în psihologia Jungiană, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației ale Universității București din perioada anilor 1993, la nivel licență. În timp, s-a adăugat un curs de Analiză de simbol la nivel masterat în Psihologie clinică și psihoterapie. Peste …