fbpx

Visul ca element vindecător în psihoterapie

„Visele sunt lumile care ne călăuzesc sufletul” ( Carl Jung, Cartea Rosie)

Ce atitudine avem în vise? Suntem implicați sau detașați? Cum ne manifestăm față de un potențial pericol? Ce caracteristici au relațiile noastre în vis? Există pericole sau amenințări? Care este natura acestor amenințări? Ce dispoziție sufletească avem sau ce emoții copleșitoare simțim în vis? Descoperiți în vis noi resurse proprii?


Visăm în fiecare noapte, ne trezim de multe ori atinși de intensitatea emoțională a unui vis, altă dată ne simțim copleșiți, înspăimântați și ne spunem „a trecut, a fost doar un vis”!
De cele mai multe ori nu apreciem visele și ne dorim să le uităm cât mai repede, fără să realizăm de fapt că acestea reprezintă o realitate lăuntrică, o manifestarea a psihicului nostru inconștient.


Visele vin cu mesaje necunoscute încă de conștiința noastră, dar menite să ne conducă către întregirea ființei noastre. Prin faptul că visele nu sunt înțelese și aduc cu sine câteodată mesaje neplăcute, acestea sunt respinse și ignorate, fără să realizăm, de fapt, importanța lor pentru înțelegerea autentică a sufletului.


Dincolo de conștiința noastră luminoasă există un vast tărâm interior în care își găsește rădăcinile psihismul nostru, viața noastră și sufletul nostru. Acest tărâm interior este reprezentat de psihicul inconștient care e infinit mai bogat decât conștiința. De aceea Jung ne spune că nu trebuie să uităm că în inconștient se intră mai ales pe poarta viselor, care poartă cu ele simboluri vaste, elemente arhaice vechi pe care s-au fondat marile mituri și religiile lumii.
În acest sens, știm faptul că, de milenii oamenii au fost ghidați de visele lor, de exemplu, este binecunoscut faptul că în Noul Testament un înger i-a apărut în vis lui Iosif spunându-i că pruncul nenăscut al Mariei a fost conceput de către Sfântul Duh.


De asemenea, și pentru filosofi și oameni de știință cum ar fi Friedrich August Kebule și Rene Descartes visele au avut o însemnătate specială, astfel că Friedrich Kebule a dedus dintr-un vis structura circulara a benzenului iar Rene Descartes a descoperit cu ajutorul viselor un nou drum al vieții lui, cel al filosofiei. Oamenii din trecut care trăiau în marile culturi ale Orientului și Occidentului știau și nu exista nicio îndoială cu privire la faptul că miturile și visele reprezentau cele mai vii expresii ale psihicului și aveau o importanță deosebită pentru viața lor.


În stare de veghe, suntem niște ființe active, raționale, pregătite să ne apărăm, să observăm și să acționăm încercând să fim cât mai eficienți, aceasta este „realitatea” pe care o observăm în timpul zilei și asupra căreia ne putem manifesta capacitatea noastră de a o controla. În timpul nopții însă, ne trezim în fața unei alte forme de viață, de existență, ne trezim pe tărâmul inconștientului, în lumea viselor, unde se întâmplă lucruri sau luăm parte la povești și experiențe care nu ar fi putut exista vreodată în realitate.


Limbajul visului este cel al imaginilor și al simbolurilor, în care experiențele, trăirile și gândurile noastre sunt exprimate ca niște evenimente din lumea exterioară, unde regăsim numeroase motive cum ar fi: căderea, zborul, persecuția de către animale periculoase sau oameni ostili, pierderea într-o mulțime de oameni, lupta, fuga, sentimentul visătorului că nu ajunge nicăieri, etc.
Uneori suntem eroi, alteori avem o atitudine opusă, uneori luăm parte la cele mai frumoase scene și suntem cuprinși de o stare de bine, alteori experimentăm o groază teribilă, fără să ne dăm seama că noi suntem autorii visului și că noi i-am scris scenariul, scenariul real al sufletului nostru.


Visele nu respectă regulile logicii și a gândirii noastre de zi cu zi, însă acestea sunt la fel reale ca orice altă experiență pe care o avem în viața noastră conștientă. Jung ne spune că orice acțiune conștientă sau orice eveniment pe care îl trăim conștient prezintă o dualitate, un dublu aspect, unul conștient și unul inconștient. Ori de câte ori nu recunoaștem conștient importanța întregirii ființei umane prin acceptarea faptului că sufletul nostru prezintă și o latură luminoasă și una întunecată, inconștientul ne aduce aminte acest aspect prin intermediul viselor și ne invită astfel la o reflectare mai profundă în ceea ce privește autenticitatea noastră.


Mulți dintre oameni sunt separați de izvorul lor de energie sau sunt înstrăinați de resursele lor interioare, astfel că, de multe ori visele ne arată ce curs ar putea lua viața noastră dacă lăsăm această putere să se manifeste. Nu avem de unde ști niciodată cum va ieși la iveală prin intermediul viselor realitatea noastră interioară, dar este de o importanță deosebită poziția pe care o adoptăm față de acestea, putem să rămânem separați de resursele și bogățiile cele mai profunde ale psihicului nostru sau putem să-i răspundem inconștientului, să intrăm într-o comunicare cu el și să începem să ne transformăm și să ne schimbăm atitudinea față de viață.


Nu de puține ori, inconștientul ne trimite vise repetitive, cu teme importante ce ne pun pe gânduri și ne transmit într-un mod foarte profund ideea „Ce vrea de fapt psihicul meu să-mi spună?” Mesajul este unul foarte clar, acela de a acorda atenție vieții noastre interioare pentru a ne putea dezvolta și a ne atinge potențialul real. În acest sens particularitățile viselor ne conduc spre acest drum al regăsirii de sine, însă o regăsire autentică și în acord cu interiorul nostru.


Carl Jung ne aduce aminte faptul că, conștientul și inconștientul nu formează un întreg atunci când între acestea nu există o comuniune iar conținuturile inconștiente sunt suprimate și alungate într-un colț al sufletului nostru. Jung continuă prin a spune că dacă trebuie să existe o luptă, măcar să fie o luptă corectă, cu drepturi egale de ambele părți, deoarece atât conștientul cât și inconștientul reprezintă aspecte ale vieții, și așa cum partea conștientă a psihicului nostru își apără propria poziție, și viața inconștientă are dreptul la această șansă. Inconștientul capătă viață mai ales prin intermediul viselor care ne prezintă adevărul real, pur al vieții și avem nevoie de ele pentru a ne înțelege sufletul și a putea trăi viața cu sens.

Bibliografie:

  1. Daniel, R. (2018), Coșmarurile – Cum să alungăm spaima din timpul nopții, Ed.Trei.
  2. Perrot, É., (2015). Visele şi viaţa, Ed. Nemira.
  3. Jung, C. G. (2014). Opere complete 9/1, Arhetipurile și inconștientul colectiv, Ed. Trei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *