„Se întâmplă rar sau niciodată ca o căsătorie să evolueze într-o relație lină, lipsită de crize. Conștientizarea nu apare fără durere”, spunea renumitul psihoterapeut Carl Gustav Jung.
Există o zicală cunoscută care spune că “dragostea le cucerește și le rezolvă pe toate”.Și totuși ce ne facem atunci când realizăm că dragostea nu mai e îndeajuns sau că modul în care iubim sau suntem iubiți de persoana de lângă noi nu este unul care să aducă satisfacție în viețile noastre? Iubirea are diferite etape de evoluție, de la tatonare și îndrăgostire, când îl idealizăm pe cel de lângă noi și îl vedem într-o lumină total favorabilă, la retragerea proiecției idealizate asupra partenerului, când începem să îi percepem și defectele sau părțile care ne displac, la dezvoltarea atașamentului față de cel de lângă noi, la acceptarea acestuia în plenitudinea lui și iubirea dăruită necondiționat sau la sentimentul de a fi dezamăgiți și îndepărtați de partener, care, deseori duce la ruperea legăturii de cuplu.
Relațiile de cuplu sunt foarte complexe, fiecare aduce cu sine în cuplu propriile experiențe, percepții, tipare de relaționare care le sunt familiare dar și propriile așteptări și noțiuni despre ideea de iubire. Astfel o relație poate fi o sursă de dezamăgire profundă și durere, dar și o platformă pentru dezvoltare personală, evoluție interioară, vindecare a rănilor emoționale și împlinire.
Cele mai des întâlnite probleme în relaționarea de cuplu sunt:
- comunicarea defectuoasă sau inexistentă între parteneri
- dificultățile în gestionarea furiei sau violența în cuplu
- infidelitatea, gelozia
- dependența de alcool sau substanțe
- dificultățile pe plan sexual
- sentimentele de singurătate în cuplu, lipsa de apreciere din partea partenerului
- disfuncționalitatea sau conflictele survenite odată cu apariția unor schimbări majore în cuplu precum:pierderea unui loc de muncă, apariția unui copil, schimbarea domiciliului, boala unuia dintre parteneri, etc care pot conduce la decizii de separare sau divorț.
Consilierea sau psihoterapia de cuplu reprezintă soluții viabile și eficiente pentru gestionarea și rezolvarea problemelor de relaționare dintre parteneri. Psihoterapia de cuplu diferă de psihoterapia individuală prin faptul că terapeutul nu este atât de axat pe experiențele individuale ale partenerilor, cât pe comunicarea dintre aceștia.
Este esențial ca decizia de a apela la psihoterapia de cuplu să fie agreată de ambii parteneri din dorința de a explora și a clarifica temele sensibile sau de interes pentru cei doi. Astfel, psihoterapeutul crează un loc și un spațiu speciale în care partenerii de cuplu își pot focusa atenția asupra relației lor, își pot identifica dificultățile sau vulnerabilitățile, le pot analiza sub medierea unei terțe persoane specializate, pentru ca în final, să găsească soluțiile potrivite pentru ei și relația lor și să favorizeze schimbarea.
Solicită o programare!
E timpul să îți oferi ție timp și atenție!