British Association of Art Therapists definește art terapia ca „o formă de psihoterapie care utilizează mijloacele artei ca forma sa primară de comunicare.”
Art terapia încurajează ideea că arta este un mijloc de comunicare simbolică prin care se exprimă inconștientul dar și personalitatea, emoțiile și alte aspecte al experienței umane. În esență, exprimarea artistică este folosită pentru a îmbunătăți și a îmbogăți schimburile verbale dintre terapeut și pacient în cadrul acestei abordări.
C.G.Jung a descoperit importanta lucrului cu desenele sau modelajul făcute în cadrul unui proces psihoterapeutic, considerând imaginile desenate sau modelate ca punți către inconștient și un prim pas către conștientizare, întrucât, tot ceea ce devine conștient apare mai întâi ca imagine. Când alegem să exprimăm imagini interioare prin desene, pictură sau modelaj ne dăm voie să intrăm într-un proces de conectare cu lumea interioară, cu inconștientul nostru.Expresia în imagini a acestor emoții sau conținuturi psihice care se află în inconștient duce la înțelegerea și integrarea lor.
Când o stare sau o emoție nu ne este ușor de înțeles, când ceva ne tulbură sau ne irită, este bine să o exprimăm, să ne confruntăm cu ea și să o prelucrăm.Pictura are un efect vindecător, însă rezistențele exprimate la pictură trebuie înțelese și respectate.Prin pictură sau modelaj reușim să scoatem la suprafață spiritul ludic și creativitatea caracteristice copilului interior, care, deseori a fost redus la tăcere de experiențe traumatizate sau coercitive sau de un spirit foarte critic al părinților și ingrijitorilor.
În cadrul art terapiei nu desenul realizat/ produsul final este important ci procesul creativ prin care acesta a rezultat.În art terapie nu contează aspectele estetice: „frumos vs. urat”, importantă este vizualizarea emoțiilor, a gândurilor, temerilor, viselor și fanteziilor celui ce a realizat lucrarea.De multe ori pentru client, actualizarea conflictelor interne este dureroasă, dar, numai în acest fel conflictele pot fi conștientizate și prelucrate.
Art terapia nu are intenția de a crea obiecte de artă deși denumirea poate sugera o astfel de intenție. Art-terapeutul nu interpretează și nu evaluează produsul, ci îl explorează cu ajutorul clientului și îl sprijină pe acesta să-i (și să-și) descopere sensurile ascunse.
Nu există restricții legate de persoanele care pot beneficia de art terapie și nici constrângeri legate de materialele artistice care pot fi utilizate.Pot beneficia de art-terapie:
• copiii ai căror parinți se separă și trec prin perioade dificile, comportamental și emoțional (agresivitate în parc, cu alți copii sau acasă, cu părinții)
• cupluri care doresc să-și clarifice anumite aspecte ale vieții lor și sau care trec printr-un proces de separare
• persoane în căutarea unui loc de muncă sau care doresc să clarifice ce anume vor să facă, cu ei, cu viața lor și care profesie li s-ar potrivi mai bine
• persoanele în vârstă care vor să se reconecteze la Sinele lor și să își exploreze energia creativă
• copiii emotivi ori descurajați care au dificultăți la școală
• persoane care au dificultăți în a relaționa cu persoane de sex opus sau de același gen
• persoane care nu trec printr-un moment de criză ci doar doresc să afle mai multe despre ei
Art terapia are un rol important și în psihopatologie, fiind un adjuvant și potentator al diferitelor abordări psihoterapeutice în cadrul tulburărilor depresive, bipolaritate, anxietate, tulburări de alimentație și nu numai.
Solicită o programare!
E timpul să îți oferi ție timp și atenție!